Top foto

FaYo (Fasciën Yoga)

De bewegingsleer volgens Liebscher & Bracht

FaYo of 100% Beweging is de logische consequentie uit en gebaseerd op de genetische beweegcode van de mens en geeft ons lichaam de training die het nodig heeft om pijnvrij en belastbaar te blijven en datgene te doen waarvoor we in miljoenen jaren van evolutie als perfecte constructie van de natuur werden geschapen: gezond leven! Overtuigende eigenschappen en specifieke competenties kwalificeren FaYo als "moeder der bewegingsleer". Met FaYo kan het heden ten dage voorkomende beweegtekort en eenzijdig bewegen (beroep, hobby en sport) van een ieder worden gecompenseerd. De bewegingen zijn gesystematiseerd en volgen nauwgezet de gewrichtgeometrie van het menselijk lichaam. Een oefenuur bestaat uit 12 oefeningen die de deelnemers volgens een vast patroon uitvoeren.


De voordelen van FaYo

-   Reduceert slijtage aan gewrichten en de wervelkolom;
-   Beste pijnpreventie;
-   Leidt tot maximale beweeglijkheid, ook voor andere
    sporten;
-   Verhoogt de bescherming van gewrichten en
    wervelkolom voor letsel;
-   Verhoogt het energieniveau 20-50%, in sommige
    gevallen zelfs 100-300%;
-   Vermindert / wist opgeslagen negatieve emoties en
    psychische oud-lasten;
-   Verhoogt massief de stressresistentie;
-   Optimaliseert het prestatie-niveau in alle andere
    sporttakken;
-   Verhoogt het geestelijk prestatie en concentratie-
    vermogen;
-   Optimaliseert de energiestroom;
-   Masseert de inwendige organen;
-   Elimineert houdingsproblemen;
-   Optimaliseert de musculair fasciale aansturings-
    programma's
-   Activeert fascieën, bindweefsel en de bloedsomloop;

Terug naar boven

Het doel van FaYo

FaYo is het eigen lichaam weer te voelen en de bewegingen te herstellen, die wij in de loop der jaren zijn verleerd. De betrokken spieren worden soepeler en sterker, spierspanning verdwijnt en het welbevinden neemt toe.Kosten

FaYo training: 15,- per les (10 lessen kosten dan 150,- en dienen in 12 opeenvolgende weken te worden afgewerkt (uitgezonderd feestdagen).

Deelname op aanvraag bij voldoende deelnemers: minimaal 10 (maximaal 16). Via een 10 strippenkaart: kosten Euro 150,-

Let op! Bij (matige), duidelijke of ernstige pijn en/of beperkingen kan het zinvol zijn eerst de pijn via pijnbehandeling te reduceren alvorens deelname!

Naar mijn adresgegevens.

Meer informatie over de 2 hoofdbestanddelen van de FAYO lessen Earthflow (Bodemvorm)
Maurice Theunissen L&B Pijntherapeut, L&B FaYo Trainer Master Manueeltherapeut MSPT Mariabad 169 - 6411 MH HEERLEN 06 - 184 316 64 info@lnbpijntherapie.com www.lnbpijntherapie.com
Earthflow: op de bodem de musculair-fasciale knelpunten oplossen!
In de Earthflow wordt het hele lichaam in de dagelijkse, genetisch noodzakelijke, belangrijkste oefening geïntegreerd. Alle belangrijke deelregio’s waar knelpunten (Duits: Engpässe) kunnen ontstaan worden systematisch in een vloeiende volgorde afgewerkt. Hiervoor moet dagelijks niet langer dan 15 minuten worden geïnvesteerd. Deze 15 minuten moet u zes dagen per week inplannen. Een rustdag zorgt ervoor dat trainingsprikkels, die door het lichaam noch niet in nieuwbouw van de fascia structuur omgebouwd zijn, verwerkt kunnen worden. Doel is het om de Earthflow (bodemvorm) met de Skyflow (Basisvorm in stand) af te wisselen waardoor het lichaam, ook bij maximale training, tijd genoeg heeft voor de herstructurering. Voor doeltreffendheid moet de gevoelde rek-pijn tussen 8.0/8.5 en 9.0/9.5 (= licht kwellend tot kwellend) liggen. Dit ligt net buiten de comfortzone. U kunt hierbij echter nog steeds rustig in- en uitademen. Pijnpatiënten, maar ook mensen die geen pijn hebben, vermijden of ontwijken automatisch die hoekstanden, waar zich knelpunten gevormd hebben. Mensen vermijden instinctief pijnlijke bewegingen en bewegingen die met hogere tegen spanningen gepaard gaan.
Zou men ongeoefende mensen deze oefeningen maar grof uitleggen en aan hen de details van de uitvoeringswijze overlaten, dan zullen ze altijd aan de pijn en spanningszones voorbij bewegen. Zij zouden de knelpunten niet oplossen, maar zelfs integendeel, deze steeds meer versterken. Daarom leggen wij in het begin bij zowel de Earthflow als de Skyflow de hoekstanden van beweging exact vast. Dit omdat vrij bewegen met een lichaamsgevoel, misleid door knelpunten, het halen van ons doel niet alleen vertraagt maar zelfs onmogelijk maakt.
De Earthflow heeft een sterke verbinding met de bodem. We trainen op een oefenmat en gebruiken het bodemcontact, om diens reactieve tegenkracht te gebruiken. Met deze externe kracht kunnen wij in ons lichaam veel grotere rekkrachten genereren. Deze zijn nodig om de enorme weerstandskrachten van de fascia (de roest in de machine), die jarenlang steeds meer verkorten/stugger worden, dus onflexibeler worden, tegenstand te bieden. Tevens bouwen we via de bodem als tegenkracht innerlijke krachten op. overdag bewegen wij ons zo goed als niet op de bodem wat vooral voor oudere mensen spannend is, aangezien zij hun beweeglijkheid op de bodem grotendeels verloren hebben.
Met de Earthflow de bewegingskwaliteit verbeteren.
In de Earthflow zijn de therapeutische rek -versteviging oefeningen (EngPassDehnungen/EPD) voor de belangrijkste knelpunten in precies die volgorde aan elkaar verbonden, in die ons lichaam de trainingsprikkels het beste kan aannemen. Door de therapeutische EPD hebben wij onze bewegingskwaliteit weer op een alledaags niveau gebracht. Deze was sowieso al niet ideaal en was door de pijntoestanden al beperkt. We verbeteren onze maar 5-10% gebruikte hoekstanden tot grof gezegd 50% van onze genetisch vastgelegde mogelijkheden. Belangrijkste doel van de Earthflow training is dus de bij voorkeur intensieve en snelle verbetering/herstel van de belangrijkste hoekstanden voor ons lichaam met gebruik van de bodem als tegenkracht.

De basissystematiek van de Earthflow vormt als het ware de gezondheidssjabloon voor de menselijke beweging.
Oefening baart kunst: iedere keer dat u de flow oefent, reageren uw Fasciën, spieren, hersenen en alle andere functieniveaus van uw lichaam op deze training. De volgorde zelf vormt de basis waarmee later op verschillende wijzen getraind kan worden. Bv. behalve beweeglijkheid ook stofwisselingsbevordering, ontspanning…. Met de Earthflow vormt u de basis voor een nieuw en steeds beter lichaam en levensgevoel.
(Vertaald door Maurice Theunissen – L&B Partner - uit: FaYo Das Faszien Yoga, die enorme Heilkraft des Bindegewebes nutzen: Dr.Med.Bracht & R.Liebscher-Bracht 2016)

Skyflow (Basisvorm in stand)
Skyflow – in stand alle hoekstanden in beweging en volle omvang trainen
De Skyflow heeft een ontwikkelingstijd van 25 jaar achter zich. In deze lange tijd waren er – stand maart 2016 – meer dan 100 ontwikkelingsstadia. En zo zal het verder gaan. Wie zich intensief met de beweging van het menselijk lichaam en diens uitwerkingen op het totaal systeem – Lichaam – Geest – Ziel – bezig houdt, stoot op steeds meer samenhangen, doet nieuwe ontdekkingen over gerelateerde functies en ontwikkeld zich zelf verder. En dit onderzoek aan je eigen lichaam, duurt zolang, als je aardse bestaan. Daarom is de ontwikkeling van de Skyflow, door research en ontwikkelingsgraad van zijn ontwikkelaars en diens gebruikers, nooit ten einde. Daarom zijn er tot nu verschillende uitvoeringen die bij de eerste oogopslag op elkaar lijken, maar zich om zo meer onderscheiden, als men meer in de details duikt. Als u dus ergens een beweegvolgorde tegenkomt, in stand uitgevoerd, bestaande uit 12 achtereenvolgende beweegvormen, kunt u er zo goed als zeker van zijn dat het om een voorloper model van onze Skyflow gaat.

Onze jarenlange ervaring is de basis
Bent u kritisch als u een beweeg leerraar, die niet in FaYo (Fasciën Yoga) opgeleid is, uitlegt, waarom een beweging zo of zo uitgevoerd dient te worden. Dat kan voor de betreffende zo zijn. Wij hebben over vele jaren steeds weer ervaren, dat mensen – vaak zonder zich hiervan bewust te zijn – hun eigen ervaringen, overtuigingen en modellen inbrengen en daarbij vergeten, dat het in FaYo om een genetisch gedefinieerde totaalsystematiek gaat. Een goed voorbeeld hiervan zijn verbeteringen die fysiotherapeutisch opgeleide westelijke Yogaleerraren in traditionele Yoga – systemen aanbrengen. Ze zijn zich er – afhankelijk van hun opleidingsniveau – meestal niet van bewust, dat zij daarmee energetische effecten teniet doen. Wij zelf zeggen heel duidelijk dat er een goed of fout bij bewegingen nooit bestaat. Want waarom zou een beweging fout kunnen zijn als ze genetisch mogelijk is. Maar ondanks dat er alleen maar goede bewegingen zijn kan men zich toch grote problemen aan trainen. Bepalend bij de beoordeling van FaYo bewegingen is dat men zich de kennis van gewrichtsmechanica en de verschillende stofwisselingsinvloeden volledig eigen heeft gemaakt.

Het gaat om het totaal
Onze therapeutische Liebscher-Bracht oefeningen (voorheen EngPassDehnungen) of pijnvrijoefeningen, de uit hun samengestelde Earthflow en ook de Skyflow, waar het nu om gaat; zij alle zijn de directe uitvoering / omzetting van onze eigen ervaringen op het gebied van de L&B Pijn – Bewegingstherapie en Gezondheidstherapie. De verdere ontwikkeling is het resultaat van onderzoek en onze ervaring en de interpretatie hiervan. We mogen nooit vergeten, dat de waarheid van vandaag de leugen van morgen kan zijn. Het belangrijkste aan onze procedure is altijd geweest, dat het in de eerste plaats niet om de structuur gaat! Het gaat dus niet ‘alleen’ om spieren, fascia, gewrichten, tussenwervelschijven, zenuwen en hersenen, bloedvaten of energie banen. Het gaat ons altijd om de spanningsverdeling en het totale systeem van pijngeneratie en stofwisselingsactivering. Het gaat om de gesystematiseerde genetisch noodwendige functie, die de optimalisatie van de structuur bepaald. Functie bepaald immers altijd de structuur en andersom! En deze totale samenhang kan alleen door beweging (de opdrachtgever) verkregen worden, door gebruik van alle biologische “ingebouwde” hoekstanden, die het lichaam daadwerkelijk toepast, omdat hij functioneren wil in het dagelijks leven. Zo verkrijgen wij een fantastisch effect: een functie, een beweegprofiel, waarvoor de mens genetisch geschapen is. Dit veroorzaakt bij een FaYo beoefenaar o.a. gewrichtsgezondheid, een elastische wervelkolom, een betere doorbloeding in slecht verzorgde regio’s, een betere energiestroming, een natuurlijke reductie depressieve stemmingen, een verbeterde zintuigfunctie (lichaamsgevoel), weer deelname aan je lievelingssport, een betere spijsvertering, opbloeien van seksualiteit, of een gelukkig en tevreden levensgevoel.

Ons lichaam zegt ons wat te doen
Wie wil van zichzelf beweren de alwetende architect van het systeem Lichaam-Geest-Ziel te zijn, die deze complexiteit van het menselijk zijn in al functionele samenhangen zo doorziet, dat hij een mens of patiënt zo goed mogelijk adviseren en sturen kan? Welke bewuste mens kan deze verantwoording nemen? Wij denken, niemand. Alleen de beweging zelf is in staat, in combinatie met voeding en de andere indirecte factoren (psyche en omgeving) het optimum voor de betreffende mens te verwezenlijken. De uitvoerende instantie is onze innerlijke arts. Wij leveren hem naar beste kennis en geweten de eisen voor zijn werk – maar hij bepaald, wat te doen is. De mens geneest zichzelf, want de kracht van de innerlijke arts is teugelloos. Hij geneest zo goed als alles als men hem zijn gang laat gaan. Wij kunnen als arts, therapeut, personal trainer of gezondheidscoach alleen hulp ter zelfhulp aanbieden en door goede ondersteuning ervoor zorgen, dat de innerlijke arts zich zo best mogelijk ontplooit.
U alleen kunt door u toenemende lichamelijke en geestelijke waarneming beoordelen, hoe goed, hoe behulpzaam, hoe gezondheid bevorderend de door u gekozen maatregelen zijn. De enige weg het te ontdekken is door het te doen. Doe de EPD, de Earthflow en de Skyflow. Na een aanloopfase zult u voelen, afhankelijk van uw uitgangssituatie, hoe de positieve uitwerkingen exponentieel toenemen. En als u voelt hoe goed FaYo doet, en u steeds meer van dit gevoel wilt hebben, experimenteer dan met onze voeding ideeën, reduceer Electro smog en belastende stresstoestanden op het werk.

Zo is de Skyflow opgebouwd
De Skyflow is in 12 op elkaar volgende deel flows (vormen) onderverdeeld. U ervaart hoe u hiermee het gemiddelde (beweegarme) beweegprofiel van onze huidige leefstijl kunt compenseren. Als u de Skyflow zelfstandig kunt uitvoeren, neemt deze niet meer als 15 minuten in beslag. U kunt het in uw eigen tempo en in porties tot u nemen. De Earthflow vergroot de bewegingsmogelijkheden van het hele lichaam en definieert daarmee de driedimensionaal mogelijke hoekstand-beweegcombinaties voor de Skyflow.

(Vertaald door Maurice Theunissen – L&B Partner – uit: FaYo Das Faszien Yoga, die enorme Heilkraft des Bindegewebes nutzen: Dr.Med.Bracht & R.Liebscher-Bracht 2016)


Terug naar boven


 


motion afbeelding